Simon och magnus elektriker Kalmar 2
Simon Johansson (vänster) och Magnus Ahremark (höger) utbildar sig till framtidsyrket elektriker i Kalmar.

Vägarna många inom framtidsyrket elektriker 

Simon Johansson och Magnus Ahremark har tagit steget till drömjobbet och utbildar sig till installationselektriker vid Movant i Kalmar.

– Jag tröttnade på mitt gamla jobb och ville sadla om till något nytt och spännande. Sedan jag var liten har jag alltid varit intresserad av teknik och en av de saker som jag saknade med mitt gamla yrke var att kunna kombinera mitt teknikintresse med att få arbeta med händerna, berättar Simon. 

Magnus valde utbildningen delvis med tanke på yrkets goda framtidsutsikter. 
– Det är ett intressant och brett yrke! Mitt mål är att utvecklas, lära mig så mycket som möjligt inom elområdet och att sedan få ett jobb, säger han.  

Utbildningen ger eleverna en bred grund. Efteråt tänker Simon specialisera sig mot någon inriktning inom elektrikeryrket.  
– Min uppfattning är att vägarna är många och att begränsningarna är få, säger han.  

Båda uppskattar det breda utbud av utbildningsmaterial som finns i skolans verkstad. 
– Vi har tillgång till ett stort utbildningsmaterial och får arbeta med många olika småprojekt inom ett flertal yrkesinriktningar inom el, förklarar Magnus.  

De uppskattar också utbildningens stora fokus på säkerhet. Eftersom yrket är förenat med många risker har Simon och Magnus fått lära sig att alltid noggrant kontrollera anläggningen där de arbetar. Och de kompromissar aldrig med säkerheten.  
– Det viktigaste jag har fått lära mig är säkerhetstänket och hur man applicerar det rent praktiskt i yrket, säger Magnus.  

Här kan du läsa mer om utbildningen Installationselektriker: https://movant.se/kalmar/utbildningar/installationselektriker/