Bild på lärare lager- och terminal
Foto: Movant

Stort behov av lager- och terminalarbetare

Fyra av de tolv största logistikbyggena i Sverige år 2019 ligger i Viared, strax utanför Borås, där bland annat klädjätten Ellos och däckleverantören Continental förvarar sina gods. Företagen i branschen är en av stadens största arbetsgivare. I Borås erbjuder Movant utbildningen lager- och terminalarbetare – en yrkesutbildning som kan leda till logistikjobb i lager, terminal eller butik. Annelie Hedlund, lärare inom lager- och logistik på Movant i Borås, berättar om hur efterfrågan ser ut på arbetsmarknaden och att branschen är i stort behov av bland annat lagerpersonal och truckförare.

Anneli har många års erfarenhet i logistikbranschen innan hon började sin tjänst som lärare på utbildningen lager- och terminalarbetare i januari 2019. Hon har tidigare arbetat på ett lager i Svenljunga under många år, men att arbeta som lärare har inneburit en utveckling för Anneli både på ett professionellt och personligt plan.  

– Det bästa med att vara lärare är att man själv får vara delaktig i elevernas utveckling. Att få träffa spännande personer och själv utvecklas i sin yrkesroll och som person. På Movant i Borås har vi jobbat mycket med personlig utveckling och detta har skapat ett öppet klimat där jag trivs som fisken i vattnet just nu. 

Anneli berättar om hur utbildningen lager- och terminalarbetare ger bra förutsättningar för att både söka jobb inom logistikbranschen eller vidareutbilda sig.  

– Utbildningen hjälper personen att förstå lager och processer som finns där, men också mycket utav yrkesorden som finns i just logistikbranschen. Jag personligen anser att det är en bra första utbildning för någon som vill pröva något nytt, eller behöver en större kunskap innan man går ut på arbetsmarknaden eller vidare till högskolan.  

Då Anneli har många års erfarenhet inom lager ser hon också en stor efterfrågan av lagerarbetare på arbetsmarknaden, bland annat i terminal och butik.  

– Jag ser ett stort behov av lagerpersonal och truckförare just nu. Vi har bra samarbeten med många bemanningsföretag i Borås och får därigenom direktinformation om vilken kompetens som efterfrågas. I dagsläget ringer och mailar de mig nästan dagligen och letar kandidater från vår utbildning. 

Utbildningen ger de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att jobba som lager- och terminalarbetare. Det går redan nu att anmäla intresse till utbildningen som startar 25 januari 2022 och sista ansökningsdagen är 30 november. Klicka här för att läsa mer och anmäla intresse till utbildningen.