Bild på Stefan Blom vid bil

Stefan valde lärarjobbet efter 30 år som bilmekaniker

Stefan Blom hade arbetat inom fordonsindustrin i trettio år när han bestämde sig för att byta bana och bli yrkeslärare. I dag undervisar han personbilsmekaniker vid Movant i Lund och gläds åt att få dela med sig av sin yrkeskunskap till eleverna.

– Bilar är individuella, precis som människor, och verkligheten ser inte alltid ut som den beskrivs i böckerna. Jag har en lång erfarenhet av yrket och jag har kunskap om sådant som man inte riktigt kan lära sig genom en utbildning. Det är den kunskapen som ligger till grund för undervisningen, säger han.  

Trots sin gedigna erfarenhet som bland annat bilmekaniker med specialinriktning som bilelektriker, kände Stefan att han ville fördjupa sin pedagogiska kunskap och utbilda sig till behörig yrkeslärare. Han genomförde lärarutbildningen under sin första tid på Movant och känner sig i dag rutinerad i lärarrollen. 

– Jag tänkte att mina elever har rätt till en behörig lärare som har gått en pedagogisk utbildning, som är bra på att ta hand om elever och som kan undervisa. Dessutom har jag alltid varit fullt utbildad inom det jag har jobbat med, och därför ville jag vara behörig även inom det här yrket, förklarar han. 

Mitt under intervjun blir Stefan avbruten av att en elev kommer in på kontoret och ställer en påse på skrivbordet.  

– Det var en elev som ville att jag skulle påminna honom om att ta med påsen hem senare, säger Stefan och förklarar att man som lärare också får agera “psykolog” ibland.  

– Många av eleverna brottas med psykiska problem. De har kanske inte har lyckats så bra i skolan tidigare och ibland kan privatlivet komma emellan. Därför individanpassar vi utbildningen. Konkret innebär det att vi kan förlänga studietiden om en elev av olika anledningar inte skulle hinna med. Men mycket handlar om bemötande, medmänsklighet och om att fråga sig själv: “Vad kan jag göra för att hjälpa den här eleven?” Ibland får man hjälpa till med sådant som ligger utanför utbildningen och som inte ingår i arbetet men som är viktigt för att eleven ska klara studierna, må bra och komma vidare i livet.  

Stefan som gillar att jobba med människor, trivs med sina kollegor och med den goda stämningen på arbetsplatsen, men roligast av allt är att se eleverna nå sina mål och till slut hitta ett arbete.  

– Det bästa är "när poletten trillar ner” hos eleverna och att se dem lyckas med sådant som de inte själva trodde de skulle klara. Särskilt roligt är det när en elev som från början inte trott på sig själv, klarar utbildningen med fina betyg. Det är obetalbart!  

Stefan uppskattar att omkring 93% av eleverna får jobb efter utbildningen. De allra flesta får jobb vid det företag där de har gjort sin praktik och därför vill Stefan att eleverna ska göra ett gott intryck på praktikplatsen.  

– Jag förklarar för dem att detta kan vara deras framtida arbetsgivare och att det är viktigt att de sköter sig. Av de elever som har bestämt sig för att bli personbilsmekaniker, får i princip alla jobb, säger Stefan.  

Här kan du läsa mer om utbildningen Personbilsmekaniker: https://movant.se/lund/utbildningar/personbilsmekaniker/