Bild på Sami John

Sami utbildar sig till drömjobbet som ventilationsmontör  

Sami John startade sin utbildning till ventilationsmontör i maj 2021. Vid Movant i Stockholm får han lära sig att bygga och sköta om olika slags ventilationsanläggningar.

Varför valde du att utbilda dig till ventilationsmontör? 
– Därför att det är mitt drömjobb! Jag gillar verkligen att jobba med kroppen och vill helst arbeta med något inom byggbranschen.  

Vilka mål har du med utbildningen? 
– Först och främst att få ett jobb och att skapa en bra framtid för mig själv. Till att börja med skulle jag vilja arbeta som anställd i några år för att skaffa mig mer erfarenhet och lära mig mer om jobbet. Senare vill jag kanske starta ett eget företag. Om en månad är jag klar med min utbildning och därefter kommer jag att gå som lärling i sex månader. Just nu känns sex månader som en lång tid men ju längre du är lärling desto mer lär du ju dig. Och det finns hela tiden nya saker att lära sig!  

Vad tycker du har varit roligast med utbildningen hittills? 
– Det bästa är klasskamraterna och lärarna som är jättebra. Jag tycker om att träffa nya människor. 

Vad är det viktigaste som du har lärt dig genom utbildningen? 
– Att montera och att läsa ritningar! Som ventilationsmontör måste du vara jättebra på att läsa ritningar. Annars kan du inte montera.  Det är också viktigt att kunna arbeta självständigt. När du kommer ut i arbete finns ju ingen som förklarar för dig – då måste du kunna klara dig själv. Jag känner att jag kanske kan 55% av jobbet i dag. I framtiden kommer jag att kunna 100%!   

Här kan du läsa mer om utbildningen ventilationsmontör: https://movant.se/utbildningar/ventilationsmontor/