Säkerhet i fokus på utbildningen till Solcellsmontör   

Genom den egna solcellsanläggningen där hemma fick Thom Johansson upp ögonen för yrket Solcellsmontör. Nu utbildar han sig vid Movant i Kalmar och känner att han har valt helt rätt väg.

– Jag har ju ett stort intresse av solceller och ville lära mig mer om hanterandet av el. En annan sak som har motiverat mig, är att den senaste tidens höga elpriser inte har påverkat mig. Jag har bara sålt mer och mer el och har faktiskt tjänat pengar på min solcellsanläggning.  

Thom startade utbildningen Solcellsmontör i september 2022. Siktet är nu tydligt inställt mot att arbeta med solceller i framtiden och trots att Thom ännu inte har läst klart utbildningen, har han redan fått erbjudanden om jobb.  

– Jag och min vän har fått ett erbjudande om att starta upp en egen avdelning på en elfirma för att jobba med detta, säger han. Thom tycker att utbildningen har rustat honom väl inför framtiden. Förutom variationen och utbildningens bredd uppskattar han lärarnas stora fokus på säkerhet. 

– Vi har fått lära oss hur man ska tänka när man är ute på jobb och när man är uppe på tak. Vi lär oss till exempel hur man skjuter upp pannor och hur viktigt det är att mäta ordentligt. Lärarna kontrollerar alltid en extra gång att vi elever har koll på läget. De lär oss att det är viktigt att vara vaksam. Det går inte att bara stänga av solpaneler under tiden som man arbetar med dem. Solen ligger på hela tiden vilket innebär att det finns spänning i dem. 

Genom utbildningen har Thom fått lära sig allt från att mura och bygga tak till att dra el, både i form av infällda och utfällda installationer. Samtidigt har utbildningen gett honom insikter om vilka andra slags kompetenser som krävs i yrket. 

– En solcellsmontör behöver vara flexibel. I och med att du träffar många olika människor i jobbet är det viktigt att du intresserar dig. De kunder som du möter i jobbet är ofta rätt pålästa och du behöver kunna svara på de frågor som kunderna har. 

Han rekommenderar varmt utbildningen till alla som har ett intresse av solceller. 

– Det är en riktigt bra utbildning med jättekunniga och professionella lärare. Det är helt otroligt vad mycket de kan! 

Vill du veta mer? Läs om utbildningen på https://movant.se/utbildningar/solcellsmontor/