Bild på Richard Nilsson med elever.
Foto: Mattias Björlevik från studion 609

Richard fann drömjobbet – får arbeta med både bilar och människor

Richard Nilsson utbildar personbilsmekaniker vid Movant i Borås sedan två år tillbaka. På jobbet får han ägna sig åt det han tycker är allra roligast, nämligen moderna bilar och ny teknik. Samtidigt älskar han att hjälpa vuxna mot ett nytt yrke och en ny väg i livet.

Det är verkligen kul att få hjälpa andra att komma in i branschen och att bli bra på det man själv är bra på, säger Richard som tidigare har arbetat i flera år som bilmekaniker, både som anställd och som egenföretagare.  

Till skillnad från många yrkeslärare har Richard en bakgrund som lärare med en lärarutbildning i bagaget. Efter en tid som matte- och NO-lärare vid grundskolan började han söka efter nya utmaningar. 
Jag tänkte att det skulle vara roligt att få kombinera mina två kompetenser som mekaniker och lärare, men också att få prova att undervisa vuxna elever. För mig var det ett sätt att byta lärarperspektiv och att skaffa mig nya erfarenheter, säger han.  

Som erfaren lärare hade Richard lätt för att sätta sig in i kursplaner och andra formella styrdokument. Han var van vid skolvärlden, att sätta betyg och att arbeta mot uppsatta mål.  
Det finns många likheter mellan att vara yrkeslärare och grundskolelärare. I båda fallen handlar det om att stötta elever och att ställa krav. Men en stor fördel med att undervisa vuxna elever, är att de har gjort ett aktivt val att bli bilmekaniker. Därför är de motiverade och har ett tydligt mål med sina studier. De är dessutom nära att nå sitt mål, vilket gör att skoltiden känns mer meningsfull – eleverna förstår varför vi lär ut det vi lär ut.  

Richard tycker att det finns många fördelar med att sadla om till yrkeslärare efter att ha arbetat länge i branschen.  
Framför allt, är det roligt att undervisa vuxna som arbetar hårt för att få sitt drömjobb! Våra elever är ju så inspirerade och drivna, säger Richard som menar att en fordonslärare behöver tycka lika bra om att hjälpa människor som att arbeta med bilar.  

Men han påpekar också att många av de arbeten som yrkeslärare förbereder för, är fysiskt tunga.  
Att bli yrkeslärare efter ett tag i branschen kan vara ett sätt att få fortsätta hålla på med det man gillar, fast i skonsammare fysiska former och på ett sätt som sparar kroppen. Som lärare känner jag ansvaret att prata med de yngre om skaderiskerna och att hjälpa dem prioritera ergonomin så att de ska klara ett helt arbetsliv inom branschen.  

Till hösten ser Richard fram emot att ta ytterligare ett steg i karriären och vidareutbilda sig till behörig yrkeslärare inom inriktningen fordon.  

Läs mer om utbildningen till personbilsmekaniker: https://movant.se/utbildningar/personbilsmekaniker/  
Läs mer om Movant i Borås: https://movant.se/boras/  
Foto: Mattias Björlevik från studion 609