Omställningsstudiestödet - allt du behöver veta

Från 1 oktober 2022 är det möjligt för dig att ansöka om ett omställningsstudiestöd om du är mitt i arbetslivet och vill öka din kompetens. Du får då ersättning för att kompetensutveckla dig och studera på heltid eller deltid.

Det nya omställningsstudiestödet är för dig som är mitt i arbetslivet och vill bredda din kompetens för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden. Du kan välja att vidareutveckla dig inom ditt område eller byta spår helt. Du får ett bidrag på upp till 80 procent av din lön – upp till ett maxbelopp. Du kan få stödet i 44 veckor, längre om du studerar deltid. Utöver bidraget kan du ta ett lån om du behöver ytterligare pengar. Om du väljer att ansöka om ett omställningsstöd kan du välja att studera på heltid eller deltid. 

Som anställd kan du ansöka om ett omställningsstöd för att kompetensutveckla dig eller göra en omställning. Du som chef kan också ansöka om ett omställningsstöd för att exempelvis specialisera dig eller gå ledarskapsutbildningar. Ta chansen att bli bättre på något du redan kan, eller lär dig något helt nytt. 

Omställningsstudiestödet riktar sig till dig som är mellan 27 och 62 år som uppfyller villkoren gällande arbete. Dessa två villkor gäller och måste uppfyllas: 

- Du ska ha arbetat minst 96 månader (8 år) av de senaste 14 åren. 

- Du ska ha arbetat minst 12 av de senaste 24 månaderna. 

Movant erbjuder ett stort urval av kurser och utbildningar som du kan välja för att bredda din kompetens. Vi hjälper dig att bli konkurrenskraftig på arbetsmarknaden – oavsett om du blivit varslad, vill byta bransch eller bara är nyfiken på en omställning. Ansök om ett omställningsstudiestöd och välj en kvalitativ utbildning hos oss! 

Läs mer om omställningsstödet och se vad vi erbjuder: https://movant.se/omstallningsstod/