Läste utbildningen Nätverkstekniker - nu utbildar hon andra

Det saknas ofantligt många nätverkstekniker i Sverige, runt 40 000–70 000. Ronja Dahlström är lärare för utbildningen Nätverkstekniker i Lund. Nu vill hon fortsätta utvecklas inom yrket och lära framtida nätverkstekniker allt hon kan.

Ronja är lärare för utbildningen Nätverkstekniker i Lund. Att hon började studera till nätverkstekniker beskriver hon själv som en ren slump. 

- Jag följde med min dåvarande pojkvän på ett studiebesök för att han var intresserad av att börja plugga. Jag var med på studiebesöket och blev intresserad av utbildningen själv och eftersom jag ändå var arbetslös så tänkte jag att jag testar och kör så får vi se, och det blev ju rätt bra! Jag hade ingen tidigare erfarenhet alls av IT eller nätverk, utan jag lärde mig allt via denna utbildning. Tidigare har jag studerat till personlig assistent samt målare, utöver det har jag jobbat inom kundtjänst så jag har varit rätt långt ifrån denna bransch.  

Att Ronja valde att bli lärare är det bästa beslutet hon tagit. 

- Jag trivdes så bra på skolan, framför allt med alla människor som är här, så jag tvekade inte att anta erbjudandet att bli lärare.  

En fördel med att själv ha gått samma utbildning som hon nu är lärare för är att hon kan se saker ur elevernas perspektiv.  

- Jag ser en styrka och en fördel i att jag själv läst samma utbildning som eleverna, och kan förklara saker på andra sätt samt förstår när eleverna stöter på problem. Från utbildningen har jag nytta av all kunskap jag fick som jag nu kan ge vidare till mina elever. 

Ronja tycker det allra mesta med att vara lärare är roligt, inte minst att få lära ut och vägleda eleverna. 

- Jag gillar att vi har fem intag per år så att jag ofta får träffa nya människor. Sedan tycker jag självklart att det är roligt att få lära ut, hjälpa och vägleda eleverna på utbildningen. Jag har inte heller något emot det administrativa, jag gillar att få bygga och utveckla utbildningen till det bättre med min kollega, och att jag samtidigt fortsätter utveckla min egen kunskap inom yrket.  

Hon uppmanar andra att gå den här utbildningen och tar upp alla fördelar med den. 

- Vem som helst kan söka till utbildningen, hit är alla välkomna! Det man kan bli efter utbildningen är väldigt brett och det finns många vägar att gå, så i princip vem som helst kan hitta något som passar dem. Jag tror att många kopplar yrket till att det bara handlar om att jobba med datorer och servrar, men det är så mycket mer än så. Det finns oändligt med möjligheter inom yrket. Man kan arbeta inom support, antingen med lite enklare uppgifter via telefon till en början eller redan på en gång jobba som support ute hos kunderna. Man kan även bli IT-konsult där arbetsuppgifterna är väldigt varierande. Andra exempel är att man kan arbeta inom webbdesign, säkerhet, administration och som programmerare. Att börja smått begränsar inga möjligheter, det finns alltid chanser att klättra i karriären oavsett. 

Vidare fortsätter hon berätta att det finns stora möjligheter att få jobb efter utbildningen, och att det saknas nätverkstekniker i Sverige. 

- Det saknas ofantligt många nätverkstekniker i Sverige, runt 40 000–70 000. Av de som går ut med godkända betyg börjar 85% att jobba efter avslutad utbildning och 15% väljer att plugga vidare inom ämnet efter utbildningen.  

Läs mer om utbildningen Nätverkstekniker vid Movant: https://movant.se/lund/utbildningar/natverkstekniker/