Bild på lärare utbildning till snickare

Lars yrkesväxlar efter skada - utbildar framtidens snickare

I över 40 år har Lars Bengtsson varit yrkesverksam inom byggbranschen men drabbades av en arbetsrelaterad skada. Då tog han steget till att yrkesväxla och har sedan ett par år tillbaka arbetat som snickarlärare hos Movant i Jönköping. Här berättar han om hur fler utbildade snickare behövs i branschen, hur framtidsutsikterna ser ut efter utbildningen samt vilka viktiga egenskaper han anser är viktiga att ha i snickaryrket.

Intresset för bygg, framförallt snickeri, har funnits med länge hos Lars. Som barn byggde han träkojor i skogen vilket gjorde att det föll naturligt för Lars att påbörja en karriär inom byggbranschen. Med lång erfarenhet vet ha vilka möjligheter det finns för de som vill utbilda sig till snickare.  

– Det finns alltid jobb för duktiga snickare. Har man intresset och viljan att lära sig nya saker inom snickaryrket kan man få jobb. Det kommer att saknas många snickare i framtiden, då utbildningen av nya snickare har stannat av under en period och inte varit lika hög som den varit tidigare. Därav är snickare ett bristyrke där branschen efterfrågar ny kompetens. 

I snickaryrket träffar man många människor och samarbetar med olika yrkesgrupper ute på byggarbetsplatsen. För att trivas och göra bra ifrån sig i snickaryrket finns det egenskaper som är extra viktiga ha menar Lars.   

– Som snickare behöver du vara tålmodig, lyhörd och ha både ett intresse och nyfikenhet att lära dig nya saker. Det går fort i branschen med uppkomsten av nytt material och nya tekniker som är viktiga att ha koll på inom yrket.  

Yrket är under ständig utveckling, men trots det är hantverket och stoltheten som snickare alltid kvar.  

– Det är kul att kunna visa upp sitt hantverk och säga att man har byggt det med sina bara händer. Det är fantastiskt att se utvecklingen när man går från brädor till ett färdigt hus, säger Lars. 

Utbildningen till snickare är utformad enligt de kvalitetskrav som ställs av Byggnadsindustrins Yrkesnämd (BYN) och ger de förkunskaper som krävs för att anställas som lärling. Klicka här för att läsa mer om utbildningen till snickare.