Lärarjobbet - en chans att påverka byggbranschen

– Genom lärarjobbet har jag växt som människa, säger Philip Augustsson som efter tolv år i murarbranschen bestämde sig för att byta bana och bli yrkeslärare vid Movant i Lund. I dag delar han med sig av sina yrkeskunskaper till eleverna samtidigt som han hoppas kunna bidra till att göra byggbranschen bättre i framtiden.

Philip Augustsson har arbetat i nästan tolv år som murare och driver sedan fyra år tillbaka ett fiskeguidningsföretag. Det var genom det egna företaget som han för två år sedan fick erbjudande om att börja undervisa vid Movant i Lund.     

 – En av dem som följde med på mina fisketurer arbetade som ställföreträdande rektor vid Movant i Lund. Han hade följt mitt konto på Instagram och sett att jag var duktig på att bygga. Skolan sökte just då en extralärare inom bygg och anläggning och jag fick frågan om jag ville hoppa in och testa jobbet. Eftersom jag inte tackar nej till en chans att utvecklas och pröva på något nytt och intressant så tackade jag ja. Lärarjobbet är ju dessutom ganska likt fiskeguidningen, tänkte jag. I båda fallen handlar det om sociala relationer och om pedagogiskt arbete, säger Philip.  

Samverkar med byggföretag  
Till en början arbetade Philip deltid som lärare och kombinerade undervisningen med murarjobbet och fisketurerna. I dag arbetar han heltid vid Movant men fortsätter att driva sitt fiskeföretag vid sidan av lärarjobbet. Han har numera också uppdrag som programansvarig för bygg- och anläggningsprogrammet i Lund vilket innebär ett övergripande ansvaret för utbildningarna i programmet.  

– Vi satsar på att samverka och kommunicera med branschen så mycket som möjligt för att kunna möta deras krav och utbilda anställningsbara elever. Vi stämmer av med företagen och frågar vilken kompetens de behöver. På det här sättet har vi utvecklat våra utbildningar mycket samtidigt som vi har fått branschens förtroende. Movant i Lund har ett gott rykte och branschen vet att våra elever har en bra grundutbildning som går att bygga vidare på. Vi utbildar helt enkelt duktiga elever som företagen vill anställa, säger Philip och tar utbildningen för Solcellsmontör som ett exempel. Denna utbildning startade i våras och just nu jobbar vi hårt med att ha nära kontakt med branschen för att säkerställa hög kvalitet även i denna utbildning.  

– Eftersom solceller är relativt nytt, är det extra viktigt att vi är lyhörda mot branschen. Vi utvecklar och anpassar utbildningen hela tiden bland annat genom nära samarbete med ett solcellsföretag i Helsingborg. Företaget berättar för oss vilka kompetenser de behöver och vi skräddarsyr utbildningen så att eleverna får rätt kunskaper och blir attraktiva på arbetsmarknaden. Vårt mål är att förse företagen med bra personal så att samhället i framtiden får skickliga solcellsmontörer, men också att hjälpa individen och vara med och utbilda goda samhällsmedborgare. Alla vinner på samarbetet: Företagen, eleverna, samhället och Movant, menar Philip.   

Hoppas förändra byggbranschen  
Med sin erfarenhet som murare och av byggbranschen så har Philip mycket kunskap att dela med sig av till sina elever. Samtidigt ser han lärarjobbet som en möjlighet att förändra byggbranschen – och samhället – till det bättre.   

– När man har varit några år i byggbranschen så vet man att där också finns saker som inte är så bra, till exempel mobbning och utsatthet. Branschen är rätt hård och oslipad. Som lärare kan jag förhoppningsvis vara med och påverka och göra saker till det bättre på den fronten, säger Philip.   

Jobbet på Movant har också inneburit en chans för Philip att själv vidareutbilda sig och ta ett nytt steg i karriären. Parallellt med sitt arbete studerar han just nu till yrkeslärare via Göteborgs universitet och kommer att ta sin examen om ett och ett halvt år.  

– Jag har aldrig utvecklats så mycket som under min tid vid högskolan! Jag upplever att det har gjort mig till en bättre människa, även på det privata planet. Det har stärkt mina sociala relationer, jag har blivit bättre på att lyssna på och förstå andra människor, jag har fått bättre förståelse för saker och känner mig till och med som en bättre förälder.   

Det roligaste är att få folk att växa som människor.  
– När elever som har haft det jättejobbigt i livet och som kanske inte tror på sig själva, till slut lyckas vända det och komma ut i samhället med ett förtroende och ett jobb som pekar mot en god framtid. Det känns fantastiskt att vi kan få folk att växa som människor och få ett bra liv genom vår utbildning. 

På Movants webbplats hittar du mer information om de olika utbildningar inom bygg och anläggning som ges vid Movant i Lund, till exempel Solcellsmontör, Anläggningsarbetare, Golvläggare, Murare och Byggnadsträarbetare/Snickare.