Från elektriker till lärare - Adnan vill motivera eleverna 

Adnan Cipurkovic sadlade om från elektriker till lärare efter 16 år inom yrket. Nu vill han bidra med sin kunskap och sina erfarenheter, och hjälpa eleverna hitta motivationen när de utbildar sig till elektriker.

Med 16 års erfarenhet av att jobba som elektriker har Adnan gjort en hel del, och samlat på sig gedigen erfarenhet inom yrket som kommer att komma väl till hands i den nya lärarrollen. 

- Senast jobbade jag som industrielektriker på en underhållsavdelning, sedan har jag jobbat som installationselektriker också. Utöver det har jag tidigare haft en egen installationsfirma. All den kunskap och de erfarenheter jag samlat på mig tar jag med mig vidare – det ska bli riktigt kul att få undervisa och bidra med allt jag kan!  

Han trivdes väldigt bra på sitt tidigare jobb som industrielektriker och hade från början inga tankar på att sadla om till lärare. 

- Jag skulle hämta min son från skolan där jag av en slump träffade på min nuvarande chef Thomas, rektor vid Movant i Halmstad. Han frågade om jag fortfarande jobbade som elektriker vilket jag gjorde, varpå han frågade ‘’är du intresserad av att bli lärare?’’. Det var ingenting jag hade funderat på så jag gav ett tveksamt svar tillbaka, men det fanns ändå en viss nyfikenhet från min sida så jag bad om att få en större inblick i yrket – se vad de arbetar med för olika saker och hur allt går till. Succesivt växte intresset för läraryrket, och på den vägen var det.  

Adnan beskriver sig själv som väldigt hjälpsam och har alltid velat hjälpa andra människor och stötta upp med sina erfarenheter, sin kunskap och drivkraft. 

- Jag har en hel del erfarenhet jag känner att jag kan bidra med. Jag har själv studerat en liknande utbildning och kan dra nytta av att jag kan se saker ur en elevs perspektiv, samtidigt som jag har erfarenheten av att ha jobbat flera år inom yrket. Utifrån det kan jag lägga fokus på rätt saker i utbildningen och se till att eleverna får med sig kunskaperna de behöver i arbetslivet. I och med att jag är ny i lärarrollen och kommer direkt från arbetslivet kan jag även bidra med kunskap i takt med utvecklingen som sker inom yrket. Utöver det vill jag lära ut på ett sätt som intresserar eleverna och hjälpa till med att motivera dem, att studera ska kännas roligt och jag vill vara en del av att de tycker det. 

Med endast en månad in i den nya yrkesrollen känner Adnan att det mesta så här långt är väldigt roligt. 

- Det känns väldigt roligt att våga sig på att testa något nytt! Jag känner mer och mer att jag gjort rätt val och ser fram emot att komma mer in i den nya lärarrollen. Jag gillar verkligen att lära ut och dela med mig av min kunskap till eleverna, det känns också extra roligt när jag ser vilken påverkan mitt lärande har på eleverna. Att se elevernas glädje när de går från att vara frågetecken till att de faktiskt förstår efter man förklarar saker ger mig glädje. Det är väldigt givande för mig att kunna hjälpa till på det sättet. 

De allra flesta av eleverna får jobb efter att ha gått ut utbildningen vilket visar på att efterfrågan finns och är stor.  

- Möjligheterna till jobb efter utbildningen är stora! Det finns en stor efterfrågan av elektriker på marknaden så det här är en jättebra utbildning att satsa på. Om du har intresset och viljan att bli elektriker skulle jag verkligen rekommendera dig att söka den här utbildningen vid Movant. 

Har du precis som Adnan arbetat länge inom el-branschen och vill sadla om till lärare? Se vad vi har för lediga tjänster ute och ansök här: https://movant.se/lediga-jobb/