Förbesök i Vicenza våren 2024

Den 18–19 mars besökte Movant Italien, närmare bestämt Vicenza i nordöstra Italien. Under ledning av verksamhetschefen Petra Rydbacken reste vår anbudschef Johan Melén och projektledare Jan Lindahl för ett förberedande besök inom ramen för ERASMUS+.

Anledningen till att vi åkte till just denna del av Italien är att det är en av starkaste företagsregionerna i Europa, vilket avspeglas i att regionen som heter Veneto har en arbetslöshet på 4%, i dessa för många bistra tider. Just företagen och de samarbetsmöjligheter som kan erbjudas, var själva anledningen till vårt besök. Vårt uppdrag är att våra studenter ska har bästa möjliga platser till yrkespraktik och bästa möjliga CV. Allt för att gå direkt till fast arbete efter examen. I denna fas av arbetet prioriterar vi kompetensutveckling av personal, liksom förankring av internationaliseringsarbetet inom stab och skolledningar.

Besök

Vi besökte ett antal olika möjliga partners för samarbeten. Movant söker en stark variation i bredd och djup. Vi besökte;

 • Eurocultura - Stödjer/koordinerar samarbeten mellan Italien och andra länder.
 • Victory Centro di Formazione Professionale - Gymnasie- och vuxenutbildning av frisörer, hudvårdare etc.
 • ITS Academy Meccatronico Veneto - Motsvarar vår yrkeshögskola och finns med olika inriktningar i hela regionen.
 • Confartigianato Imprese Vicenza - Regional företagarförening med ca 13 000 anslutna små och medelstora företag.
 • Edil Coral di Cortese Anders - Byggnadsföretag.
 • Trasporti e Servizi Mastrotto SRL - Logistikföretag.
 • L´Evisole Studio Associato - Webbaserad marknadsföringsföretag.

Resultat

Förutom att vår internationalisering förankras i Movants absoluta ledning via Petra och Johan, som bl.a. utvecklat sina personliga nätverk och insikter om det italienska utbildningssystemet i stort, men även vuxenutbildningen har vi landat följande;

 • Kvalitetssäkring av samarbete med Eurocultura. Bokning av personal ur Movant stab och skolledningar för jobbskuggning är inte preliminärt längre. Nu är den fastställd och vi kör tillsammans i maj!
 • Vi har utvecklat våra kunskaper om det italienska utbildningssystemet och arbetsmarknaden.
 • Vi har startat en dialog om direkt samarbete med Istituto Technnico Superiore Veneto (yrkeshögskola).
 • Vi är stolta och glada att ha bjudits in till ett samarbete med Confartigianato Imprese Vicenza. De driver ett projekt de kallar Work Without Boarders, som syftar till att ge nyligen invandrade till Italien en väg in på arbetsmarknaden. Vi ser med spänning fram emot vad samarbetet kan ge om dialogen faller ut väl.
 • Med Trasporti e Servizi Mastrotto SRL diskuterar vi ett samarbete inom ERASMUS+ expertprogram. De har avdelat sin marknadschef för detta och vi hoppas kunna ta emot henne i Sverige under hösten om allt faller på plats.
Nästa steg för Movant

Nästa steg i Movants utveckling inom internationalisering är att Johan Melén tillsammans med regionchefen Anders Domagala och verksamhetschefen Per Nygård gör ett motsvarande besök i Cordoba. Vår nyfikenhet och våra förväntningar är stora på vår spanska partner Training Europe och deras samarbetsföretag.