Följde intresset och valde personbilsmekaniker 

Jesper Andersson studerar personbilsmekaniker i Lund. Tidigare har han en lång erfarenhet inom Försvarsmakten och har jobbat som personlig tränare, men valde att testa något nytt och följde sitt intresse för fordon och teknik.

Jesper har sedan tidigare en lång erfarenhet inom försvaret och jobbade som personlig tränare innan han valde att byta yrke och börja studera till personbilsmekaniker.  

- När pandemin kom så började jag fundera kring mina framtidsplaner i och med att allt blev så skakigt i världen, och valde då att testa på något nytt. I den vevan fann jag utbildningen till personbilsmekaniker i Lund kände att det kunde vara något för mig. Jag har alltid haft ett intresse för fordon och teknik så denna utbildning passar mig perfekt. 

Han började utbildningen i början av året och är nöjd med sitt val så här långt. Han trivs med att det är mycket eget ansvar i lärandet. 

- Vi får lära oss väldigt mycket om tekniken kring fordonen vilket jag tycker är både roligt och intressant. Det är skönt att man får mycket frihet under ansvar, sedan gäller det att kunna axla det ansvaret också och avsätta tid att studera även när man inte är på plats.  

Jesper ser fram emot att så småningom komma ut på praktiken och börja arbeta. 

- Det ska bli riktigt kul att komma ut i arbetsmarknaden och få lite erfarenhet så det ser jag väldigt mycket fram emot. Jag vill känna mig fram lite för att ta reda på vad jag vill göra och vart jag skulle vilja hamna i slutändan, så målet är först och främst att få mer erfarenhet inom yrket. Ett mer långsiktigt mål efter jag samlat på mig erfarenhet skulle vara att få en chefsposition och arbeta med utvecklingen av fordon. 

Under utbildningen får eleverna bland annat lära sig om fordonsteknik och reparationer av fordon, utöver det fordonsrelaterade lärandet nämner Jesper att man bör våga testa sig fram. 

- Man lär sig hitta lösningar kring vad som funkar och inte genom att testa sig fram och våga göra saker man inte gjort förut. Genom utbildningen har man möjligheten att testa sig fram utan pressen av att saker ska gå snabbt, här kan du ta din tid att verkligen lära dig hur saker fungerar. Lärarna hjälper även till med det man inte förstår. 

Så här långt in i intervjun har Jespers hund anslutit sig och nafsar på för fullt på hans hand. Han skrattar bort det och fortsätter med att säga att han rekommenderar utbildningen till andra. 

- Jag skulle absolut rekommendera utbildningen till andra, att gå en sådan här utbildning är ett bra sätt att byta yrke och testa något helt nytt. Sedan är utbildningen i sig väldigt bra tycker jag, bara man är noggrann i det man gör och vågar ta för sig. Var inte rädd för att visa framfötterna!  

Läs mer om utbildning personbilsmekaniker vid Movant här: https://movant.se/lund/utbildningar/personbilsmekaniker/