Bild: PLÅT&VENT MAGASINET (www.pvmagasinet.se)

Fler behöriga lärare på Movant

Det råder akut brist på yrkeslärare. Trots det ökar kommunernas krav på en hög andel behöriga yrkeslärare. Movant har därför börjat erbjuda obehöriga lärare att studera till en yrkeslärarexamen på arbetstid. Studierna sker på Karlstad universitet och hittills har åtta lärare tagit chansen och förhoppningen är att fler ska hoppa på.

– En pedagogisk utbildning gör att vi blir bättre på att undervisa. Jag brinner för att ge våra lärare goda förutsättningar att studera till en lärarexamen. Det innebär att de kommer vara rustade för att fortsätta sina karriärer som lärare så länge de vill, berättar Petra Rydbacken, kvalitetsansvarig på Movant och initiativtagare till projektet.


Mats Andermo har arbetat på Movant sedan 2014 och är en av de lärare som tagit chansen och börjat studera.

– Jag tycker att det är ett fantastiskt initiativ. Ska man jobba som lärare så bör man skaffa sig kompetensen, säger han i ett pressmeddelande.

Kraven för att bli antagen till utbildningen är att man har arbetat som lärare i minst två år och har kunskaper att validera inom sina ämnen. Trots att Mats Andermo har en lång karriär som yrkeslärare hade han svårt att komma in på traditionella akademiska utbildningar, eftersom behörigheterna sällan överensstämmer med praktiska yrkens kompetenser.


– Jag har varit inne på att skaffa den pedagogiska kompetensen i många omgångar, men bygglinjen jag gick på gymnasiet gav inte högskolebehörighet. Jag hade just fått avslag på grund av behörigheterna när den här möjligheten kom.


Till år 2031 behöver antalet yrkeslärare i Sverige öka med 17 000, vilket motsvarar 1 130 lärare per år, visar en rapport från Svenskt Näringsliv.