Bild på elever som går stylistutbildning
Foto: Movant

Drömmen om att starta eget som stylist

På stylistutbildningen i Bromma får eleverna lära sig allt inom hårstyling och makeup. Klasserna är små och utbildningen individanpassad vilket gör att lärare och elever kan arbeta tätt ihop för att nå förutsättningarna som krävs för att lyckas i branschen. Efter utbildningen kan man välja att bli egen företagare inom stylistbranschen vilket är vad Gerda Pudziuvele, en av stylisteleverna hos Movant i Bromma, drömmer om.

Att ta till vara på sin kreativitet och kunna använda den i sitt yrke har varit en dröm för Gerda som valt att utbilda sig till stylist. 

– Jag har alltid haft ett intresse för hår, makeup och stil. Jag tycker om kreativa aktiviteter så när jag såg att det finns möjlighet att gå på stylistutbildningen kände jag att det är rätt för mig, säger Gerda. 

Utbildningen är mångfasetterad och ger möjlighet att se hela omfånget av yrket och dess många delar för att man ska kunna välja rätt väg i karriären. 

– Jag tycker att det bästa med utbildningen är att man kan prova mellan olika inriktningar som exempelvis sminkning, göra håruppsättningar, klippa hår och lära sig grunderna inom försäljning. Man kan hitta vad man är mest intresserad av, berättar Gerda. 

Movants stylistutbildning lägger tyngd på att utveckla kompetenser som gör att man både vill och vågar starta eget vilket är en av vägarna att komma in i branschen. För att trivas i yrket förklarar Gerda vilka egenskaper som hon anser är viktiga att ha som stylist och den framtid hon ser framför sig inom yrket.  

– Jag tycker att det är viktigt att man som stylist är innovativ, självständig, kreativ, ansvarsfull, motiverad och serviceinriktad. Jag skulle säga att det är ett jobb där jag kan utnyttja min kreativitet och i framtiden ser jag mig själv som egenföretagare. 

Movants stylistutbildning är kvalitetsstämplad av branschens yrkesråd SEYF och ger eleverna möjligheten att få en gedigen grund i yrket och på så sätt komma väl förberedd ut på arbetsmarknaden. Ca 15% av utbildningstiden är arbetsplatsförlagd för att skapa en så arbetsnära utbildning som möjligt. Under utbildningen kan man även erhålla branschdiplomering i Makeup artist, Makeup stylist och Stilrådgivare.