×

 

Foto: Movant

Byggnadsplåtslagare och ventilationsmontör: två anrika framtidsyrken

Två anrika yrken med lång historia, bra lön och med en arbetsmarknad som söker med ljus och lykta efter ny kompetens – visst låter det som drömjobb? I Haninge och Järfälla kan man läsa en praktisk yrkesutbildning till byggnadsplåtslagare och ventilationsmontör och komma ut till arbete redan efter ett år.

Efter ett par år i yrkena ligger snittlönen på ungefär 30 000 kr och med en arbetsplats som varierar över tid - som plåtslagare kan du arbeta med allt från kulturhistoriska kyrktorn till industribyggnader eller varför inte montera regnvattensystem och tilläggsisolering?

– Kunskaperna om yrkena börjar sakta men säkert försvinna vilket gör att det blir ännu viktigare att få in elever till utbildningarna som kan föra denna långa, fina tradition vidare. Idag saknas det arbetskraft som kan hantera/behandla plåt, säger Denis Jovanovic, platschef för Movant i Haninge och Järfälla.

Att använda både hjärna och händer i problemlösningssituationer är gemensamt för båda yrkena och har du grunden som ventilationsmontör finns förutsättningar för ett livslångt yrkesavancemang som exempelvis injusterare, tekniker eller varför inte energioptimerare?

– Numera är yrkesutgången ventilationsmontör en del av programmet VVS och fastighet och efter fullgjord utbildning och validering kan Sverige bli kompetensförsörjda med mer kvalificerade ventilationsmontörer, berättar Denis.

Utbildningarna i Järfälla och Bromma går att studera via Arbetsförmedlingen och finns även i Malmö. Målet med utbildningarna är att de ska leda till arbete och intagen sker löpande och är beroende av hur full utbildningen är. I dagsläget finns det plats för 10 elever åt gången och vid ledig plats kontaktar Movant Arbetsförmedlingen och bjuder in prospektiva elever till studiebesök. Vid intresse för utbildningarna går det bra att skicka in en intresseanmälan här: