‘’Branschen skriker efter folk’’ - Jonas utbildar framtida solcellsmontörer i Varberg 

Jonas Sidén är lärare för utbildningen Solcellsmontör vid Movant i Varberg. Här berättar han om undervisningen, elbranschens behov och möjligheter till jobb för eleverna efter avslutad utbildning.

Jonas är ny i lärarrollen och trivs som fisken i vattnet. 

- Jag tror att jag har en förmåga att lära ut, trots att jag inte har axlat rollen som lärare före mitt nuvarande jobb. Mina elever är nöjda med mig och tycker att jag gör det bra, vilket känns roligt. Undervisningen går över förväntan skulle jag säga, jag har ganska snabbt satt mig in i allt. Tidigare har jag en lång erfarenhet inom telekombranschen, och har även arbetat som solcellsmontör. 

Att bli lärare var inget Jonas hade planerat, trots det är det nu en passion och ett yrke som ger honom mycket glädje och tillfredställelse i hans dagliga arbete. 

- Jag blev tillfrågad att bli lärare för solcellsutbildningen och tackade ja, även om tankarna var någon annanstans. Det var en chansning som blev rätt bra, om jag får säga det själv. Idag är jag glad över det beslutet! 

Undervisandet gör Jonas glad, han är tacksam över att ha fått möjligheten att bidra till elevernas lärande och utveckling.  

- Att få lära ut är en ynnest! Det roligaste med mitt jobb är när man lär ut och förklarar något som eleverna till en början inte förstår, men som sedan blir självklart för dem. Att få se elevernas entusiasm och förståelse växa under utbildningens gång är en härlig känsla. Det stärker mitt självförtroende i lärarrollen. 

När det gäller att lyckas i ett yrke är det inte bara färdigheter och kunskaper som spelar en avgörande roll. Personliga egenskaper kan vara lika viktiga för att kunna göra ett bra jobb och trivas på arbetsplatsen. Han går in på egenskaper som kan vara bra att ha för yrket. 

- Det är bra om du som vill bli solcellsmontör är kommunikativ och har lätt för att samarbeta med andra. Det är även bra med en noggrannhet i yrket.  

Möjligheterna till jobb efter avslutad utbildning är stora. Vi går mot mer miljövänliga och energieffektiva byggen, och det råder en stor brist av kompetenta solcellsmontörer. 

- Branschen skriker efter folk, det behövs många fler solcellsmontörer.  

Läs mer om utbildningen till solcellsmontör: https://movant.se/varberg/utbildningar/solcellsmontor/