Frisör

Vill du ha ett kreativt och varierat yrke där service står i fokus?

Som frisör jobbar du med alla slags människor. Det är ett kreativt och varierande yrke där service står i fokus. Du kan arbeta som egen företagare eller som anställd. Du har stor möjligheter till variation och kan specialisera dig på olika områden såsom klippning, färgning, håruppsättning, löshår, barberare m.m.

Vi förbereder våra elever för gesällprov. Delprov 1 görs efter avslutad utbildning. Branschen samordnar delprov. Utöver produktkunskap och olika tekniker inom hår och makeup innehåller utbildningen entreprenörskap, vilket är en viktig kompetens om du väljer att arbeta som egen företagare.

Mål
Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att jobba som frisör. För att kunna avlägga gesällprov och bli behörig frisör krävs att du därefter har gjort 3000 timmar på ett frisörföretag.

Längd
Individuell utbildningslängd beroende på förkunskaper, ca ett år.

Utbildningen
Under utbildningens gång får du grundläggande kunskaper i kurserna Hantverk introduktion, Material och miljö och Tradition och utveckling, för att sedan fördjupa dig i frisörkurserna. Med kunskaper i entreprenörskap är du redo att starta eget företag som utbildad frisör. Teori varvas med praktik, i skolans elevsalong och på APL-platsen. APL – Arbetsplatsförlagt lärande ingår.

Förkunskaper
Lägst grundskolekompetens.

 

Poängplan

Kurs
Kurskod
Poäng
Hantverk introduktion
HAVHAV0
200
Tradition och utveckling
HVKTRA0
100
Material och miljö
HVKMAE0
100
Frisör 1
HAVFRI01
200
Frisör 2
HAVFRI02
200
Frisör 3
HAVFRI03
200
Frisör 4
HAVFRI04
200
Frisör 5
HAVFRI05
200Studiepoäng totalt:

1400

Utbildningen finns i:

Luleå/
Bromma/