Fordonslackerare

Från underarbete till nylackad bil

Fordonslackering är yrket för dig som uppskattar grafik, formgivning och bilar. Yrket innebär allt ifrån att spackla och lacka karossen på en krockad bil till att sätta ett snyggt motiv på en firmabil. Precis som i de flesta hantverksyrken är underarbetet oerhört viktigt för ett lyckat slutresultat.

Som duktig fordonslackerare finns det stora möjligheter till ett roligt och stimulerande arbete både i Sverige och utomlands.

Mål
Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att jobba som fordonslackerare. Utbildningen följer de kvalitetskrav som ställs av Motorbranschens Yrkesnämnd - MYN.

Längd
Individuell utbildningslängd beroende på förkunskaper, ca ett år.

Ämnen
I utbildningen ingår kurser som Lackeringsteknik introduktion där du kommer jobba med metoder för applicering av färg på plåt och plastdetaljer samt reparation av plast. Du kommer även lära dig kring materiallära och hur färgskikten är uppbyggda. Du kommer alternera dina studier mellan teori och praktiska övningar som utförs i vår fordonshall. Beroende på vart du läser genomför du lackeringsövningar i skolans verkstad eller på ett företag. Utbildningen är individanpassad och beroende på din studietakt och tidigare erfarenhet, kan studielängden variera. APL - Arbetsplatsförlagt lärande ingår.

Förkunskaper
Lägst grundskolekompetens.

Poängplan

Kurs
Kurskod
Poäng
Fordons – och transportbranschens villkor och arbetsomr
FORFOD0
200
Fordonsteknik – introduktion
FODFOO0
200
Riktningsteknik – introduktion
KARRIT0
200
Lackeringsteknik – introduktion
LACLAE0
200
Baskurs lackering
LACBAK1
200
Färg – och dekorationslackering
LACFÄR0
100
Lackeringssystem
LACLAC0
200
Lackeringsteknik applicering
LACLAK0
100
Produktionsflöden
LACPRD0
200
Karosserikonstruktioner och inredning
KARKAR0
200


Gymnasiearbete


Gymnasiearbete
100Studiepoäng totalt:

1900