Stenmontör

Arbeta med sten inne och ute

En stenmontör arbetar med stensättning både inne och ute. Det är många olika typer av stenmaterial som man får använda ex granit, marmor, betong. Många av jobben kan handla om att stensätta en stor entré på ett hotell men också att montera sten på en fasad.

Som stenmontör behöver du ha känsla för färg och form då det ibland är olika mönster som ska sättas ihop. Det blir utsmyckningar av stensättningarna helt enkelt. Arbetet kräver en del hjälpmedel i form av lyftanordningar då materialen kan vara tunga samt avancerade vattensågar för att minska dammet.

Mål
Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaperna som krävs för att få anställning som lärling. Utbildningen följer de kvalitetskrav som ställs av Byggnadsindustrins Yrkesnämnd - BYN.

Längd
Individuell utbildningslängd beroende på förkunskaper, ca ett år.

Utbildningen
I utbildningen ingår kurser inom Bygg och anläggning samt Husbyggnad. Där får du grundläggande teoretiska kunskaper inom till exempel ritningsläsning, arbetsmiljö och byggteknik. Du får även prova på praktiska övningar inom anläggning, snickeri/träarbete, måleri samt plåtslageri. Därefter läser du kurser inom din valda yrkesinriktning. Utbildningen är individanpassad och beroende på din studietakt och tidigare erfarenhet, kan studielängden variera. APL - Arbetsplatsförlagt lärande ingår.

Förkunskaper
Lägst grundskolekompetens.

Poängplan

Kurs
Kurskod
Poäng
Bygg och anläggning 1
BYGBYG01
200
Bygg och anläggning 2
BYGBYG02
200
Husbyggnadsprocessen
HUSHUB0
200
Husbyggnad 1
HUSHUS01
100
Husbyggnad 2
HUSHUS02
200
Husbyggnad 3 - ombyggnad
HUSHUS03
200
Specialyrken 1
HUBSPC01S
100
Specialyrken 2
HUBSPCO2S
200
Specialyrken 3
HUBSPC03S
200


Gymnasiearbete


Gymnasiearbete
100Studiepoäng totalt:

1700

Utbildningen finns i:

Halmstad/
Lund/
Luleå/