Byggnadsplåtslagare

Hantverk på hög höjd

Som byggnadsplåtslagare jobbar du mestadels utomhus, men arbete i verkstad förekommer också. Arbetsuppgifterna varierar och självständigheten är stor. Du jobbar ofta på höga höjder. Plåtslagare arbetar med både plåtfasader och plåttak. Underhåll av gamla plåttak samt tillverkning och montering av fönsterbleck är också vanligt. 

Byggnadsplåtslagaren arbetar både på tak och med fasader. Du gör byggnader täta för vatten genom att klä med plåt. Yrket är ett gammalt traditionellt  hantverk med mycket yrkesskicklighet att erövra.

Det behövs många plåtslagare i Sverige, bristen är stor och det är ett yrke med stor variation i de olika uppdragen, tak, fasad, inomhusdetaljer såsom fläktar, eller dekorativa detaljer i utemiljön.

Mål:
Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaperna som krävs för en Byggnadsplåtslagare. Efter utbildningen kan du ta lärlingsanställning och samla ihop timmar för att få yrkesbevis. Utbildningen är godkänd av Plåt och Ventilationsforum PVF.

Längd:
Individuell utbildningslängd, beroende på förkunskaper, är ca 40 -50 veckor.

Ämnen:
Kurspaket som anpassas efter förkunskaper. Innehåller en del programgemensamma ämnen, Bygg 1+2, sedan inriktningskurser som plåtslageriprocessen, ventilationsplåtslageri samt plåtslageritekniker och slutligen specialkurser inom byggnadsplåtslageri. 
APL- Arbetsplatsförlagt lärande ingår.

Poängplan

Kurs
Kurskod
Poäng
Plåtslageriprocessen
PLÅPLS0
200
Plåtslageriteknik - grunder
PLÅPLÅ0
100
Ventilationsplåtslageri 1
VENVET01
100
Byggnadsplåtslageri 1
PLTBYG01
200
Byggnadsplåtslageri 2
PLTBYG02
200
Byggnadsplåtslageri 3
PLTBYG03
200


Övriga kurser (totalt väljs 200 poäng)


Plåtslageri - svetstekniker
PLTPLT0
100
Kulturplåtslageri
PLTKUU0
100
Lättbyggnadsteknik
PLTLÄT0
200
Byggnadsplåtslageri 4
PLTBYG04
200Studiepoäng totalt:

1200

Utbildningen finns i:

Göteborg/
Märsta/