Fordonslackerare

Från underarbete till nylackad bil.

Fordonslackering är yrket för dig som uppskattar grafik, formgivning och bilar. Yrket innebär allt ifrån att spackla och lacka karossen på en krockad bil till att sätta ett snyggt motiv på en firmabil. Precis som i de flesta hantverksyrken är underarbetet oerhört viktigt för ett lyckat slutresultat.

Som duktig fordonslackerare finns det stora möjligheter till ett roligt och stimulerande arbete både i Sverige och utomlands.

Mål
Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att jobba som fordonslackerare. Utbildningen följer de kvalitetskrav som ställs av Motorbranschens Yrkesnämnd - MYN.

Längd
Individuell utbildningslängd beroende på förkunskaper. Rikttid ca 47 veckor.

Utbildningen
I utbildningen ingår kurser som Lackeringsteknik introduktion där du kommer jobba med metoder för applicering av färg på plåt och plastdetaljer samt reparation av plast. Du kommer även lära dig kring materiallära och hur färgskikten är uppbyggda. Du kommer alternera dina studier mellan teori och praktiska övningar som utförs i vår fordonshall. Beroende på vart du läser genomför du lackeringsövningar i skolans verkstad eller på ett företag. APL - arbetsplatsförlagt lärande ingår.

Alla börjar med en testperiod på 15 dagar. Vid behov kan man fortsätta med en basperiod på 40 dagar. Därefter kan man gå vidare till arbetsmarknadsutbildning.

Förkunskaper: Lägst grundskolekompetens eller motsvarande.

Poängplan

Kurs
Kurskod
Poäng
Lackeringsteknik – introduktion
LACLAE0
200
Baskurs i lackering
LACBAK1
200
Färg- och dekorationsmålning
LACFÄR0
100
Lackeringssystem
LACLAC0
200
Produktionsflöden
LACPRD0
200
Lackeringsteknik – applicering
LACLAK0
200
Industriell lackering
LACINS0
200
Lackeringsteknik tunga fordon
LACLAR0
200Studiepoäng totalt:

1500

Utbildningen finns i:

Bromma/