Ny i Sverige

Movant har under en längre period jobbat med att kombinera språkundervisning med yrkesutbildning, oftast i samarbete med andra utbildningsaktörer och med Arbetsförmedlingen som beställare.

Från hösten 2016 började vi att jobba med samma koncept, fast med deltagare som kan läsa via sin kommunala vuxenutbildning. Det innebär att den som läser SFI eller grundläggande svenska kan på halvtid samtidigt läsa hos oss.

Målgruppen är alla som är intresserade av de yrken som Movant utbildar inom, allt från golvläggare till personbilsmekaniker (ser lite olika ut beroende på vilken ort man läser).

Upplägget kan se lite olika ut på orterna, men grundidén är att man blir antagen på en orienteringskurs på Movant. Samtidigt som man läser halvdagar inom språk läser man andra tiden hos oss under cirka 8-10 veckors tid. Under inledningen kommer våra lärare att stämma av både praktiska och teoretiska kunskaper – för kanske har man jobbat inom liknande eller samma bransch tidigare. Eleven får även prova på olika yrken, lära sig om den svenska arbetsmarknaden, och kunskaper som kopplas till de olika yrkena.

Om eleven anses ha intresse och rätta förutsättningar fortsätter man rätt in i den yrkesutbildning man väljer (som baseras på vilket utbud just din ort har). Har man dessutom sedan tidigare jobbat inom yrket kan längden på utbildningen kortas ned.

Man behöver inte vara bosatt på just den orten som utför uppdraget.

Movant startar löpande under året upp utbildningar som riktar till dig som är ny i Sverige, så finns vår utbildning inte just nu på den ort du vill studera – så fråga gärna respektive ansvarig på Movant.

Mer information kan du hitta i länkarna nedan.

Borås
Halland

Ansvarig Ny i Sverige

Per Nygård
Mobil 076-764 33 67
Tel vxl 031-795 38 00
E-post: per.nygard@movant.se

Plattsättare_600x690